Lanceerplatform

Lanceerplatform

Principe

Bij Waterraket is uitgelegd hoe je een simpel lanceerplatform maakt. Maar als je wilt dat je raket veel hoger komt heb je er weinig aan, er zijn namelijk 2 soorten lanceerplatforms. Bij het ene lanceerplatform bepaal niet jij maar de druk in de fles wanneer de raket vertrekt, bij het andere bepaal jij het zelf en kan je dus net zolang doorpompen tot je er echt niks meer bij krijgt! Het voordeel hiervan is dat je raket veel hoger komt, het nadeel is dat dit lanceerplatform je waarschijnlijk geld zal gaan kosten. Als je alle spullen die je nodig hebt nieuw koopt bij een doe-het-zelfzaak zal je zo'n 20 tot 30 euro kwijt zijn, maar dan heb je ook wat.

Het lanceerplatform dat we gaan maken werkt door middel van tie-ribs (of tie-wraps) die zorgen dat de raket nergens heengaat totdat jij dat beslist. Als de afvoerbuis weggetrokken wordt, worden de tie-ribs door de druk in de raket aan de kant geduwd en vliegt de raket weg. Door de hogere druk gaat de raket harder en dus hoger, maar dat is niet het enige voordeel van zo'n lanceerplatform. Aan het begin van de vlucht bevindt de raket zich nog op de lanceerbuis, de raket kan al snelheid maken terwijl er amper water verloren gaat!

Principe

Wat ook handig is aan dit lanceerplatform is dat je telkens bij dezelfde druk kunt lanceren waardoor je verschillende raketten kunt gaan vergelijken, makkelijk als je bijvoorbeeld je profielwerkstuk over waterraketten doet.

Bouwplan

Hieronder volgt het bouwplan voor het ingewikkelde platform, opgedeeld in stappen. Alles is verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken.

Buizen

A. De lanceerbuis bestaat uit meerdere delen. Een binnen- en een buitenbuis. De binnenbuis is ongeveer 30 cm lang en heeft een buitendiameter van 5/8" (inch). De buitenbuis is even lang als de binnenbuis en heeft een binnendiameter van 16mm en een buitendiameter van 19mm. Deze kan precies over de binnenbuis schuiven en past net in de flessenopening. De buitenbuis moet in tweeën worden gezaagd, een stuk van 17mm lang en de rest. Bij het lijmen van PVC moet je altijd speciale PVC-lijm gebruiken! Eerst zorg je dat de binnenbuis in het koppelstuk (C) zit en dan lijm je het korte stukje buitenbuis op het onderste gedeelte van de binnenbuis. Nu schuif je de O-ring (B) over de binnenbuis tegen het korte stukje buitenbuis aan en daarna lijm je de rest van de buitenbuis over de binnenbuis heen. De O-ring zit nu stevig vast en de frisdrankfles (raket) kan er precies overheen. Kijk ter verduidelijking op het plaatje hiernaast en hieronder!

B. De O-ring is geen platte ring maar een ronde. Vraag bij de doe-het-zelfzaak om een O-ring die om je 5/8" pvcbuis past en test hem op je raket.

Schema

C. Koppelstuk tussen koper en pvc. Hiervoor gebruik je een zogenaamd 'Overgangsstuk tyleen 16mm x roodkoper 15mm'. Je hebt 2 types, eentje die je moet solderen en eentje die je er direct opdraait. Heb je een soldeerapparaat en vind je het niet erg om te solderen? Koop dan de soldeerversie, dit scheelt een paar euro.

D. Om de raket tegen te houden zijn minimaal 3 tie-ribs nodig. Vraag bij de doe-het-zelfzaak gewoon om een stuk of 10 tie-ribs, een heel zakje heb je echt niet nodig en kost alleen maar geld. Het is natuurlijk nog makkelijker als je er een paar hebt liggen.

E. Bevestiging van de tie-ribs. De tie-ribs zitten bevestigd met 2 wurgklemmen. Deze houden de tie-ribs voldoende klem. Het is handig om met de raket op je lanceerbuis te testen waar de tie-ribs moeten komen. Plak ze eerst vast met plakband zodat je ze hier en daar nog wat kan verstellen en schroef dan pas de wurgklemmen erop.

F. Dit is een koperen buis. Waarom een koperen buis en geen pvc? Dat is omdat de druk in de buis onder het pompen zal oplopen tot zo'n 8 bar en het buiten de buis maar 1 bar is. De koperen buis hoeft maar 30cm lang te zijn.

G. Dit is een 15x12x15mm koperen T-Split. (De horizontale uitgang is 12mm) De T-Split verbindt de lanceerbuis met het pompgedeelte en de onderkant.

H. Koperen buis met een buitendiameter van 15mm, de buis is 10cm lang.

I. Koperen afsluitdop, zodat er geen lucht aan de onderkant kan ontsnappen.

J. Dit gedeelte is de aansluiting naar het ventiel. Het bestaat uit een 10cm lang koperenbuisje met een buitendiameter van 12mm dat uit de T-Split komt, een stuk tuinslang dat over het buisje geschoven wordt (neem 5 meter, dan heb je altijd voldoende afstand tot je lanceerplatform) en een wurgklem waarmee de tuinslang stevig wordt vastgezet.

K. Hiervoor heb je een compleet fietsventiel nodig (deze kun je uit een oude binnenband knippen, als je er zelf geen een hebt kun je bij de fietsenmaker vragen om een oude afgeschreven binnenband) die je omwikkeld met tape zodat het dik genoeg is om in de slang te proppen. Duw het ventiel nu in de slang, zorg dat de bovenkant er volledig uitsteekt, je moet de fietspomp er nog achter kunnen haken. Probeer even of dat kan en zet het ventiel vervolgens vast met een wurgklem die je om de tuinslang doet en stevig vastdraait.

L. Je hebt ook een stuk afvoerbuis nodig die je om de tie-ribs heen schuift als de raket erop zit, de tie-ribs moeten om de flessenhals heen zitten. Test even met je raket welke binnendiameter je nodig hebt, dit kan namelijk verschillen per fles!

M. Tenslotte moet je ook nog een stevige ondergrond voor je lanceerplatform hebben. Wat daar heel handig voor is, is de onderkant van een (oude) bureaustoel. Er is vast wel iemand die je kent die zijn bureaustoel weg wil doen omdat deze kapot is, anders kun je ook nog op de gemeentewerf kijken. Een bureaustoel is erg stabiel, dit komt door de vijf poten. Als je de wielen er aan laat zitten heb je zelfs een rijdbaar platform! In de onderkant van de bureaustoel kan je nu de rest van je lanceerplatform stoppen op de plaats waar eerst de stoel zat, eventueel kun je de onderkant met tape verdikken.

Je lanceerplatform is nu klaar!

 

Standbouw en Standbouwer