Neptunus

Neptunus Neptunus is de achtste planeet vanaf de zon gezien. Soms kruist Pluto de baan van Neptunus en staat Pluto dichter bij de zon dan Neptunus. Tijdens de omloopbaan van Pluto, die 249 jaar duurt, staat Pluto ongeveer 20 jaar dichter bij de Zon dan Neptunus.

Het was op 23 september 1846 dat Johann Gotfried Galle, van het Berlijnse Observatorium Neptunus vond. Neptunus heeft (voor zover bekend) 13 manen. Van deze manen zijn er 6 ontdekt door de Voyager 2. Alleen Triton en Nereid zijn vanaf de Aarde ontdekt. Triton is de grootste maan van Neptunus.

Neptunus is alleen door de Voyager 2 bezocht, in augustus 1989. De meeste informatie die van Neptunus bekend is, is afkomstig van de Voyager 2. Op Neptunus was de Grote Donkere Vlek te zien toen de voyager 2 passeerde. In 1994 ontdekte men door foto's van de Hubble Space Telescope, dat de Grote Donkere Vlek niet meer zichtbaar was. Nog steeds weet niemand of de vlek is verdwenen of dat de vlek niet zichtbaar is. De Hubble Space Telescope ontdekte wel een nieuwe donkere vlek op het noordelijk halfrond van de planeet.

Zoals op alle gasplaneten zijn er ook op Neptunus hevige winden. De donkere vlekken zijn zulke stormen. De stormen op Neptunus zijn echter de hevigste in het zonnestelsel. De stormen op Neptunus kunnen een snelheid hebben tot 2000 km per uur.

Net als Saturnus, Jupiter en Uranus heeft Neptunus ook ringen. De ringen, die uit gruis bestaan, zijn ontstaan doordat kleine meteorieten op de manen van Neptunus zijn neergestort.

 

badkamers badkamer