Planeto

Planetoïde Planetoïden (ook wel asteroïden genoemd) zijn eigenlijk hele kleine planeetjes. De meeste planetoïden draaien rond de Zon tussen de banen van Mars en Jupiter. Er zijn planetoïden die een paar meter in doorsnee zijn, tot planetoïden die enkele honderden kilometers in doorsnee zijn.

Men denkt dat er wel zo'n honderdduizend planetoïden in banen rond de Zon cirkelen. De meeste zijn echter te klein om vanaf de Aarde te worden gezien. De grootste planetoïde die bekend is, is Ceres, met een doorsnede van 913 km.

Onderling komen er veel botsingen voor tussen planetoïden. Door deze botsingen, ontstaan weer nieuwe, kleine planetoïden. Soms raakt een planetoïde na een botsing uit zijn baan, waarna het kan gebeuren dat hij in het zwaartekrachtveld van een planeet terecht komt en op die planeet of op een maan van die planeet neervalt.

Men vermoed dat de twee manen van Mars, Phobos en Deimos, ingevangen planetoïden zijn. Er is van een planetoïde, Ida, iets heel bijzonders bekend: deze planetoïde heeft haar eigen maan! Waarschijnlijk was deze maan gewoon een andere planetoïde, die een stuk kleiner was. Men gaat er vanuit dat er nog meer planetoïden met manen zijn.

Een planetoïde krijgt pas een eigen naam (en definitief nummer), als de baan ervan bekend is. Er zijn 7000 planetoïden met een naam. Verder zijn er nog zo'n 30.000 planetoïden bekend, waarvan de baan niet bekend is. Deze krijgen een (voorlopige) naam.