Raketten

Raket Het idee van een raket komt uit het oude Griekenland in de vierde eeuw v. Chr. In de dertiende eeuw na Chr. maakten de chinezen raketten van buskruit en bamboestengels. Deze maakten ze vast aan pijlen schoten ze af. In tijden van vrede werden de raketten gebruikt als vuurwerk, maar in oorlogen als wapens.

In 1898 schreef de Rus Konstantin Tsiolkovsky (1857-1935) dat je voor een raket niet één raket moest gebruiken om van de aarde los te komen maar meerdere. Dit was de eerste stap naar de meertraps raket. Het idee was dat zodra de eerste trap opgebrand was, de tweede het over zou nemen. Die kon minder krachtig zijn, omdat het gewicht minder zou zijn nadat de eerste trap was afgestoten. Al deze ideeën en de berekeningen beschreef hij in 1903 in een boek, dat pas in 1923 uitkwam.

In de Tweede Wereldoorlog werkte Werner Von Braun aan de V2 Raket, de eerste echte raket ter wereld. Deze wilden de Duitsers gebruiken om Londen te bombarderen. Werner Von Braun had alleen interesse in de technische aspecten van de raket, hij was niet geïnteresseerd in het feit dat de V2 vele mensen kon doden.

Na de Tweede Wereldoorlog probeerden de Russen en Amerikanen zoveel mogelijk van de Duitse raketgeleerden te weten te komen. Werner Von Braun ging naar Amerika en nam behoorlijk wat raketten mee. Eenmaal aangekomen in Amerika werd Werner Von Braun niet gestraft voor wat hij in de Tweede Wereldoorlog had gedaan, de Amerikanen konden hem goed gebruiken voor het maken van raketten. Werner Von Braun heeft voor de Amerikanen veel raketten ontworpen, de bekendste en grootste is de Saturnus V raket die de Amerikanen naar de Maan bracht.

Raketten worden nu vanaf lanceerplatforms gelanceerd en nemen dingen, zoals satellieten, mee de ruimte in. Omdat raketten maar 1 keer gebruikt kunnen worden probeerden mensen ruimtevaartuigen te maken die meerdere keren gebruikt konden worden. Uiteindelijk is het Amerika gelukt om zoiets te maken. Ze hebben de Space Shuttle ontworpen. In de toekomst zullen er ook ruimtevaartuigen komen die veel goedkoper zijn zodat ook gewone mensen straks de ruimte in kunnen.