Ruimtestations

ISS Ruimtestations zijn bedoeld om voor langere tijd in de ruimte te blijven. Vanaf zo'n station bestuderen onderzoekers de aarde of het heelal en doen ze proeven. In de ruimte is geen zwaartekracht. Ruimtevaarders zweven dan ook door hun ruimtestation. Na verloop van tijd kunnen spieren en botten verzwakken. Het is daarom heel belangrijk dat ze veel aan lichaamsbeweging doen.

In 1971 lanceerde Rusland het eerste ruimtestation, de Saljoet 1. De eerste ruimtestations bleven maar een paar maanden in hun baan en vielen daarna naar de aarde. Maar men ontwikkelde betere systemen.

In 1986 lanceerde Rusland de Mir, het Russische ruimtestation was heel bekend. In 1986 ging het de ruimte in. Kosmonauten verbleven er een paar maanden, en soms zelfs langer dan een jaar. In augustus 1999 kwamen de laatste bewoners van Mir terug op aarde. De Mir viel pas in april 2001 terug op aarde.

De Amerikanen lanceerden 1973 het station Skylab. Astronauten werkten daar 172 dagen en keerden toen terug. Het ruimtestation ISS (International Space Station) wordt gebouwd door zestien landen: België, Brazilië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Meer dan 30 vluchten naar de ruimte zijn nodig om alle onderdelen naar de ruimte te brengen. De NASA wil het ISS voor 2010 af hebben.

Nieuws Ruimtestations

15-Augustus 2010 / Derde wandeling ruimtestation

Na een aantal dagen analyseren en het verfijnen van de procedures zijn de Internationaal ruimtestation managers en het missie operationeel personeel zondag bij elkaar gekomen en hebben ze toestemming gegeven voor de ruimtewandeling op maandag. Expeditie 24 boordwerktuigkundige Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson zullen een reserve ammoniakpomp gaan installeren en de helft van het koelingssysteem van het ruimtestation herstarten, dat twee weken geleden defect raakte door een storing in de pomp. 
De ruimtewandeling van vandaag is de derde in een rij om het koelingssysteem van het ruimtestation weer volledig te herstellen en staat gepland voor 12:55 uur vandaag. Dit zal de 150ste ruimtewandeling worden ten behoeven van de bouw van het ruimtestation sinds 1998, de zesde ruimtewandeling in Doug Wheelock's carrière en de derde voor Caldwell Dyson.

Ter voorbereiding voor de ruimtewandeling hebben Wheelock en Caldwell Dyson de nacht doorgebracht in de Quest luchtsluis, een beproefde methode om de waarde van stikstof in hun bloed omlaag te brengen. Verwacht wordt dat de ruimtewandeling zo'n 6,5 uur in beslag gaat nemen.

badkamers badkamer