Saturnus

Saturnus Saturnus is de tweede grote planeet in het zonnestelsel. De planeet is bekend door zijn ringen. Het was Galilei Galileo die in 1610 de ringen ontdekte. In zijn tijd wisten de mensen nog niet wat de ringen van Saturnus waren.

De ringen van de planeet zijn de helderste van alle planeten die ringen hebben. De ringen hebben een letter, ze zijn op volgorde van ontdekking gegeven. Eerst ring A dan B enz. De helderste ringen zijn de A en de B ring. Dichter bij Saturnus staan de C en D ringen, die zijn minder helder. De buitenste E ring staat op een afstand van 120.000 km van Saturnus. Deze E ring heeft een dikte tot 1000 km, maar is slecht te zien omdat de ring maar uit weinig deeltjes bestaat. De helderste ringen zijn minder dan een km dik. De ringen bestaan voornamelijk uit waterijs, maar er zijn ook kleine stofdeeltjes. De deeltjes verschillen in grootte van stofdeeltjes tot deeltjes ter grootte van een huis. Sommige van de manen van Saturnus zorgen ervoor dat de ringen op hun plaats blijven.

Net zoals Jupiter, Uranus en Neptunus is Saturnus een gasplaneet. Ook op Saturnus komen hevige stormen en winden voor die snelheden hebben tot bijna 1800 km/uur.

De planeet is door de Pioneer 11 en de Voyager 1 en 2 bezocht. De beide Voyagers hebben voor de meeste informatie over Saturnus gezorgd. Momenteel bezoekt de Cassini Saturnus. De atmosfeer van Saturnus bestaat voor 97% uit waterstof en voor 3% uit helium.

Saturnus heeft (voor zover bekend) 59 manen waarvan Titan de bekendste is.