Spaceshuttles

Spaceshuttle De spaceshuttle is het eerste ruimtevaartuig dat meer dan één keer gebruikt kan worden. In het begin van de ruimtevaart konden ruimteschepen maar één vlucht maken. De meeste onderdelen van de raket verbrandden in de atmosfeer of bleven in de ruimte achter. Een spaceshuttle stijgt op als een raket en land als een vliegtuig. Een spaceshuttle gebruikt bij de lancering hulpraketten.

De eerste spaceshuttle, de Enterprise, vloog nooit in de ruimte, maar bewees dat zo'n groot vaartuig met succes naar de aarde kon afdalen. De tweede spaceshuttle, Columbia, werd in 1981 gelanceerd. Deze werd gevolgd door de Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavor. In 1986 ontplofte de Challenger bij de lancering, waarbij alle zeven astronauten aan boord omkwamen.

Tegenwoordig werkt de NASA aan betere versies van de Spaceshuttle, maar voorlopig is de spaceshuttle, ontworpen in de jaren zeventig, het modernste bemande ruimteschip. In het vrachtruim past in principe een cabine voor 75 passagiers, maar de veiligheid laat te wensen over. Hoewel er sinds het verongelukken van de Challenger (1986) heel wat is verbeterd, bleek dat niet genoeg.

De Columbia ontplofte in 2002 bij de terugkeer in de atmosfeer. Alle astronauten, 2 vrouwen en 5 mannen waaronder de eerste Israelische astronaut, kwamen om. De kans op een fataal ongeluk ligt bij 1 op circa 100 lanceringen. Een heel hoog risico. Bovendien wordt de reis veel te duur.

De huidige drie shuttles, Discovery, Atlantis en Endeavor, maken samen ongeveer zeven vluchten per jaar en gebruiken een kwart van het NASA-budget. Per vlucht komt dit daarmee op een half miljard dollar. Worden ook de ontwikkelingskosten meegerekend, dan verdubbelt de prijs. De shuttles zouden eigenlijk veel vaker moeten vliegen, maar tussen landing en start zit telkens een garagebezoek van een half miljoen werkuren. Om alles in een week te doen zijn er per shuttle meer dan 12.000 mensen nodig. Er kunnen dan 200 vluchten per jaar plaatsvinden. Helaas gaan de ruimteschepen dan na twee jaar op de schroothoop, want de huidige shuttle heeft een levensduur van slechts honderd vluchten.