Uranus

Uranus Uranus is net zoals Jupiter, Saturnus en Neptunus een Gasplaneet met ringen van stof. Uranus is ongeveer 90° gedraaid, zodat de noord- en de zuilpool om en om naar de zon wijzen. Men denkt dat dit komt door een botsing met een ander (groot) hemellichaam. Uranus werd op 13 maart 1781 door Sir William Herschel ontdekt.

Uranus heeft een groen/blauwe kleur. Op dit moment zijn er 15 manen van Uranus bekend. De meeste zijn door de Voyager 2 in 1986 ontdekt. Uranus heeft (voor zover bekend) 27 manen. De 5 grootste manen hebben allemaal een diameter van ongeveer 500 km.

In 1977 ontdekte men dat Uranus ook ringen bezit. Nu is bekend dat Uranus tenminste 11 ringen heeft die uit stofdeeltjes bestaan met een grootte tot 10 meter in doorsnee. De buitenste ring, de Epsilon, is de dikste, helderste en grootste. Deze ring wordt door de twee kleine manen Cordelia en Ophelia op zijn plaats gehouden. De twee maantjes houden de ring op zijn plaats met hun aantrekkingskracht. Uranus is alleen door de Voyager 2 bezocht.