Waarom zijn planten in je huis belangrijk?

Waarom zijn planten in je huis belangrijk?

Is het je weleens opgevallen? Als je een ruimte binnenkomt waar veel planten staan, voel je direct dat er leven is. Ze brengen gezelligheid. Toch is dat niet de enige reden om groene bladplanten in huis te zetten. Er zijn ook een aantal heel gezonde redenen. Ik ga ze aan je voorleggen. En nee, niet nu al afhaken omdat je geen groene vingers hebt!

Verbeterde luchtkwaliteit

Kamerplanten hebben veel invloed op de kwaliteit van de lucht in je woning. In de eerste plaats zetten ze koolstofdioxide om in zuurstof. Daarnaast zuivert een plant de lucht: hij haalt schadelijke stoffen uit de lucht die bijvoorbeeld uit je gordijnen of meubels komen. Sommige zijn daar beter in dan andere, dus als je specifiek een plant voor dat doel koopt, denk dan eens aan een varen, een lepelplant of een rubberplant. Ook zorgt een plant voor een hogere luchtvochtigheid in huis. En dat heeft een positieve invloed op je gezondheid.

Invloed op je werk

Als je veel thuis werkt, kunnen planten een goede invloed hebben. Ze zorgen ervoor dat je productiever bent. Dat had je niet verwacht? Het is echt zo, onderzoeken wijzen uit dat je geheugen tot wel 20% beter zijn werk doet en dat je concentratie tot wel 70% kan verbeteren. Daarnaast vermindert een plant stress. Dat is natuurlijk niet zo gek, we gaan niet voor niks graag wandelen in de natuur. De natuur brengt rust met zich mee en dat geldt voor een kamerplant net zo goed.

Positiviteit en rust

Kamerplanten hebben een positief effect op je humeur. De ruimte voelt fijner aan. Planten nemen ook een deel van het geluid op, wat zorgt voor rust. Het verzorgen van een plant werkt heel positief: onderzoeken wijzen uit dat het verzorgen van je kamerplant stress vermindert. Je voelt je blij wanneer je iets levends verzorgt. Dat kan zeker spelen wanneer je last hebt van een winterdipje. Er groeit weinig in de winter en er is weinig groen. Door juist dan kamerplanten in je kamer te zetten, geef je je huis een flinke oppepper!

Inspiratie

Ja, zeg je nu, maar ik heb helemaal geen groene vingers. Geen probleem! Begin eens met inspiratie op te doen op internet. Pinterest heeft bijvoorbeeld een schat aan prachtige voorbeelden. Nu ben je vast enthousiast en niet meer te houden. Op naar het tuincentrum dan maar! Daar kunnen ze je goed helpen om de juiste plant voor jouw specifieke situatie op te zoeken. Weinig licht, juist veel licht, makkelijk te verzorgen of juist wat meer uitdaging, er is zeker een plant te vinden die precies bij jou past! Aan de slag dus!

Reageren is niet mogelijk.