Simpele waterraket

Benodigdheden:

Dit heb je allemaal nodig om een simpele waterraket te bouwen.

- Een PET-fles:
Een frisdrankfles, bijvoorbeeld Cola of Fanta.

- Een kurk:
Deze moet op de fles passen of net iets groter zijn.

- Compleet fietsventiel:
Deze kun je uit een oude binnenband knippen. Heb je er zelf geen? Vraag om een oude afgeschreven binnenband bij de fietsenmaker.

- Uiteraard een fietspomp:
Eentje met slang en knijper, dus niet zo'n kleine die aan je fiets zit!

- Een handboor:
Het kan ook met een gewone boor, maar de kans bestaat dat de kurk dan stuk gaat.

- Een (kleine) zaag:
Een grote werkt erg onhandig.

- En tot slot: een vijl!

Bouwen:

KurkAls je alles hebt kun je nu beginnen met bouwen. Pak eerst de kurk en het fietsventiel, houd het fietsventiel opzij tegen de kurk aan en kijk waar de afsluiting van het ventiel (de verdikking aan de bovenkant) begint. Zie ook het plaatje.

Je kunt, als je dat makkelijker vindt, nu een streepje zetten op die plek. Daar zaag je de kurk in 2 stukken.

Haal nu het fietsventiel uit elkaar, boor een gat door de kurk heen (met de handboor) en steek het ventiel in het gat.

Zet het ventiel nu weer in elkaar. Kijk of de kurk op je frisdrankfles past. Als dit niet het geval is, vijl de kurk dan bij tot hij past. Hij moet er niet te makkelijk ingaan!

Pak nu de frisdrankfles weer en vul deze voor 1/3 met water, doe de kurk op de fles. Draai de fles even om, om te controleren of hij lekt. Zacht druppelend ventiel? Dat is geen probleem!

Tip: Neem een plank hout en boor daar een gat in dat net over het ventiel heen gaat. Daarmee kun je de kurk aandrukken zonder dat je het ventiel erin drukt.

Neus

Neus Een PET-fles heeft een platte onderkant, dit is totaal niet aerodynamisch. Je waterraket heeft een enorme snelheid en 'botst' dus tegen veel lucht op. Met een neus op je waterraket ziet deze er niet alleen veel spectaculairder uit maar kan de lucht er goed langs glijden.

Een neus voor je waterraket is heel makkelijk te maken, je pakt een tweede fles, je knipt (of snijdt) de bovenkant eraf en maakt deze met tape vast op de bovenkant van je waterraket (de onderkant van de fles). Het is nog gemakkelijker als je een neus van een fles neemt die iets breder is dan je raket zodat je de neus over je raket heen kunt schuiven! Eventueel kun je, voordat je de neus vastmaakt, de binnenkant van je neus versmallen (met tape) zodat hij strak zit.

Vinnen

Vinnen Een PET-fles tolt bij een lancering door de lucht, hij is dus onstabiel. Een stabiele waterraket vliegt beter, en dus hoger.

Vinnen kunnen gemaakt worden van allerlei materiaal, maar wat erg goed werkt zijn stukken geo-driehoek. Gebruik niet van die harde geo's maar van die buigzame. Je zaagt of knipt zo'n geo-driehoek in vier gelijke kleinere driehoekjes, je hebt nu vier mooie vinnen. Maak ze met tape zo ver mogelijk aan de onderkant van je waterraket vast op dezelfde hoogte onder een hoek van 45 graden.

Lijm

Lijm Als je lijm wil gaan gebruiken om de neus van je raket vast te zetten, je vinnen op te plakken of een grotere raket te maken moet je nooit gewone lijm gebruiken, dit vreet door je raket heen en dan kan je fles geen hoge druk meer aan, met het gevolg dat hij bij de lancering ontploft! Een goede lijm is Bison Kombi-Power, een 2-componenten polyurethaan lijm bestaande uit twee aparte tubes. Deze lijm tast de fles niet aan! Je moet de fles wel eerst goed schuren voordat je de lijm aanbrengt, het uitharden duurt minimaal 24 uur.

 

badkamers badkamer